REKRUTACJA
TECHNIKUM
(czteroletnie)
Kształcimy w zawodach:
-
technik informatyk
-
technik grafiki i poligrafii cyfrowej
Wariant A
przedmioty uzupełniające:
|
lub Wariant B
przedmioty uzupełniające:
|
-
technik technologii żywności
-
technik żywienia i usług gastronomicznych
Wariant A
przedmioty uzupełniające:
|
|
Nauka w technikum umożliwia uczniowi zdobycie kwalifikacji zawodowych, jak również przygotowanie do zdania egzaminów maturalnych. Absolwenci technikum mogą kontynuować naukę w szkołach wyższych.
Technik informatyk zajmuje się administrowaniem sieci, projektowaniem stron www, programowaniem, a także składaniem i konfigurowaniem sprzętu. Technicy informatycy mogą podejmować prace wszędzie tam, gdzie mają zastosowanie komputery.
Technik technologii żywności - nauczysz się jak opracować nowe receptury, instrukcje technologiczne, organizować i nadzorować proces wytwarzania produktów żywnościowych, kontrolować jakość surowców i gotowych produktów, uczestniczyć w badaniach i próbach przy wdrażaniu na rynek nowych artykułów spożywczych.
Technik grafiki i poligrafii cyfrowej - przygotowuje i opracowuje różnego rodzaju projekty graficzne w formie reklamy w prasie, telewizji, Internecie, lub na tzw. billboardach, a także folderów, ulotek, plakatów itp. Zajmuje się także tworzeniem opakowań i etykiet na opakowaniach produktów, materiałów reklamowych i wizytówek.
Technik żywienia i usług gastronomicznych - planuje produkcję i ustala asortyment potraw, dokonuje oceny jakości półproduktów i wyrobów gotowych, potraw i napojów, nadzoruje przebieg procesów technologicznych zgodnie
z normami, obowiązującymi recepturami i wymogami sanitarnymi, prowadzi dokumentację dotyczącą rozliczeń produkcji gastronomicznej i kalkulacje, obsługuje maszyny i urządzenia gastronomiczne, organizuje i nadzoruje obsługę konsumentów, pracę magazynu oraz organizuje i nadzoruje proces produkcyjny, często prowadzi własną placówkę gastronomiczną.